חיפוש
עמוד הבית
צרו קשר
עקבו אחרינו

מעורבות חברתית



מופת - מאיץ ליוזמות חברתיות ע"ש תמנע שוויקה ז"ל

תכנית ייחודית להכשרת יזמות ויזמים חברתיים בעלי רעיונות פורצי דרך לקידום צדק חברתי ותיקון עולם, ברוח חזון חברת המופת של הרצל. במסגרת התכנית, עוברים היזמות והיזמים הרצאות, סדנאות וליווי של מנטורים ומנטוריות מומחים בתחומם, על מנת להביא בתקופה קצרה ואינטנסיבית להבשלה של הרעיון לכדי מיזם חברתי מוצלח. המיזמים בתכנית עוסקים במגוון תחומים חברתיים: צמצום פערים, חינוך, חיזוק הפריפריה, שוויון ודמוקרטיה, חיזוק הקשר בין קבוצות אוכלוסייה שונות בישראל, ועוד.

מובילים בשלטון המקומי – בונים חברת מופת

התכנית מקבצת יחדיו דמויות מפתח בשלטון המקומי – ראשי רשויות, מנכ"לים וסגנים בכירים – למפגשים במסגרת תכנית חצי-שנתית של לימוד בית-מדרשי השואב ממקורות ההגות הציונית, היהודית, והאוניברסלית. התכנית עוסקת באתגרים המרכזיים העומדים לפתחם של בכירי השלטון המקומי, וביניהם עיסוק בשאלות הנוגעות לתפקידי השלטון המקומי בבניית חברת מופת בישראל, ניהול מרחב משותף של קהילות וזהויות שונות, פערים חברתיים בתוך רשות ובין רשויות, ושיתופי פעולה בין רשויות. במסגרת התכנית יוצאים המשתתפים לסיור לימודי בארצות-הברית להכרת מגוון הזרמים ביהדות ארצות-הברית, העמקת הליך הבירור של הזהות היהודית, הציונית והישראלית וכן מפגש עם קולגות מהשלטון המוניציפלי המקומי וחשיפה למודלים קהילתיים שונים. התכנית בשיתוף ארגון קולות.

המדרשה למנהיגות ישראלית משותפת

המדרשה למנהיגות ישראלית משותפת מפגישה צעירים וצעירות בגילאי 18, ממגזרים שונים של החברה הישראלית – דתיים וחילונים, יהודים וערבים, פריפריה ומרכז – במטרה לחיות יחדיו תקופה ממושכת וללמוד על החברה הישראלית ועל יצירת חיים משותפים מבלי לאבד את זהותם האישית. צעירות וצעירים אלה הם דור העתיד של המנהיגות הישראלית שמבין שנועדנו לחיות כאן יחד ויפעל למען חברה ישראלית מגוונת וסובלנית שמסתכלת למציאות הישראלית בעיניים. המדרשה למנהיגות ישראלית משותפת הוקמה בשותפות עם מרכז מעשה והעמותה למנהיגות ישראלית משותפת.

חוזרים למגילת העצמאות

תכנית "חוזרים למגילת העצמאות" מפגישה אלפי תלמידי בית-ספר עם ערכיה של מגילת העצמאות, וחושפת אותם, לעיתים לראשונה, לעובדה ששוויון ללא הבדל דת, גזע ומין הוא ערך ציוני עליון. כפי שכתוב במגילה: מדינת ישראל "תהא מושתתת על יסודות החירות, הצדק והשלום לאור חזונם של נביאי ישראל; תקיים שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין". התכנית מדגישה את הערכים הדמוקרטיים עליהם מושתתת מדינת ישראל, ובאמצעותה אנו מחזקים ערכים אלו בקרב דור העתיד. התכנית בשיתוף פסיפס - מרכז חינוכי לחשיבה ערכית.

מרכז תן במצפה רמון

אל מרכז ההתנדבות של "פרויקט תן" מגיעים מתנדבים צעירים ישראלים יחד עם צעירים יהודים מרחבי העולם לתקופות של כחמישה חודשים. המרכז שוכן במצפה רמון והמתנדבים בו יוצרים שינוי חברתי באמצעות עבודה חינוכית עם ילדים ונוער ממצפה רמון והקהילות הבדואיות שבסביבה, פיתוח החקלאות במדבר, ויוזמות חברתיות עם אוכלוסיות מגוונות בקהילה. לצד ההתנדבות, עוסקים המתנדבים בלימוד משמעותי והיכרות מעמיקה עם הארץ ונופיה. התכנית נועדה לחזק את הקשר של צעירי העם היהודי לישראל, ולאפשר להם להתחבר למורשתם המשותפת דרך עשייה חברתית משמעותית המדגישה את הזהות היהודית, ערכי ציונות וערכי 'תיקון עולם'. מרכז ההתנדבות הינו פרי שיתוף הפעולה של המחלקה למעורבות חברתית ותיקון עולם והסוכנות היהודית.

מלגות לסטודנטים וסטודנטיות בני העדה הדרוזית

המחלקה למעורבות חברתית ותיקון עולם שמה לה למטרה לחזק את הקשר המיוחד בין העדה הדרוזית לתנועה הציונית. על כן, אנו מפעילים את תכנית המלגות לסטודנטים וסטודנטיות בני העדה הדרוזית הלומדים מדעים מדויקים, הנדסה ורפואה במוסדות להשכלה גבוהה ברחבי ארץ. הפרויקט שואף לקדם את צעירי העדה בהשתלבות בשוק העבודה ובחברה הישראלית בכלל. עד כה חולקו כ-200 מלגות במסגרת הפרויקט. המלגות ניתנות מטעם קרן המלגות של הצ"ע על שם רינה וד"ר נסים לוי, בשיתוף עם התנועה הדרוזית הציונית בישראל.

חיד"ה – חיבור ישראלי דרך התנדבות

תכנית התנדבות משמעותית לאוכלוסייה המבוגרת מקהילות יהודיות ברחבי העולם. התכנית כוללת מגורים וחיים בקהילה בישראל לתקופה ארוכת טווח, והתנדבות בתחומים שונים כמו חינוך, סביבה וקהילה. התכנית מציעה חיבור מחדש לישראל באמצעות התנדבות בגובה העיניים בפרויקטים מקומיים שונים בישראל תוך היכרות משמעותית עם האוכלוסייה המקומית.

קייטנות לילדי הצוותים הרפואיים בשיא משבר הקורונה

בשיא התפרצות משבר הקורונה, כאשר אלפים מאנשי הצוותים הרפואיים שהו בבידוד, התעורר צורך דחוף במציאת מסגרת חינוכית בטוחה ונוחה עבור ילדיהם של אלו היכולים להגיע לעבודה ולהעניק טיפול רפואי מסור לחולים. במחלקה למעורבות חברתית ותיקון עולם התגייסנו לעזרת הצוותים הרפואיים ובתי-החולים ויזמנו הקמה של מסגרות חינוך בלתי פורמליות (קייטנות) עבור ילדי הרופאים והרופאות, האחים והאחיות ועובדי בתי החולים. הפרויקט נערך בשיתוף הרשויות המקומיות ותנועות הבוגרים שהקצו לטובת העניין את מיטב המדריכים והמדריכות שיתפעלו את המסגרות בחמישה בתי-החולים ברחבי הארץ. תנועות הבוגרים שהתגייסו למשימה – השומר הצעיר, דרור ישראל, המחנות העולים ותנועת תרבות.

חגיגות 100 שנים לעליה השלישית

החל מדצמבר 2019, עם ציון מאה שנים להגעת אוניית ה"רוסלאן" לנמל יפו, פתחנו בסדרת אירועים לציון שנת המאה לעלייה השלישית. העלייה ארכה כארבע שנים (1919-1923) ובתקופה זו הוקמו מוסדות רבים ועלו לארץ אישים ונשים שהשפיעו ועיצבו את ההיסטוריה הציונית. במסגרת הפרויקט קיימנו מגוון אירועים: פסטיבל מספרי סיפורים בסימן העלייה השלישית, תערוכת '100 השנים הראשונות' מאוספי הארכיון הציוני המרכזי, כנס 'העלייה השלישית - מחקרים ומבטים חדשים', התערוכה "והספינה שטה: חלוצי תרבות על סיפון ה'רוסלאן'" במוזיאון ישראל, ועוד.

סיורי נוער באתרים ציוניים בירושלים

המחלקה למעורבות חברתית ותיקון עולם פועלת על מנת להביא מספר גדול של קבוצות צעירים ונוער לבקר באתרי ההסתדרות הציונית בירושלים ולהשתתף בפעילותם – הארכיון הציוני המרכזי, הר הרצל ומרכז הרצל. באמצעות חשיפה ראשונית למפעלים אלו אנו מקווים לקרב את הקהל הרחב להיסטוריה ולערכים הציוניים. המחלקה תפעל לכך שכל נער ונערה יזכו לקבל את ההדרכה הטובה ביותר ואת המערך החינוכי האיכותי ביותר.

"המחלקה לחפצים מיוחדים" – סדרת טלוויזיה לילדים לרגל 120 שנות ציונות

סדרה הטלוויזיה "המחלקה לחפצים מיוחדים" הופקה לרגל 120 שנות ציונות וחגיגות ה-70 למדינת ישראל, והינה פרי שיתוף פעולה בין המחלקה למעורבות חברתית ותיקון עולם והטלוויזיה החינוכית. הסדרה הקומית עוסקת במחלקה (הדמיונית) ל"חפצים מיוחדים" בארכיון הציוני המרכזי ובצוות העובדים המשעשע שלה, שדרך טיפולו בחפצים המגיעים אליו מעביר לקהל הצופים שיעור היסטורי וערכי על אירועים מכוננים בתולדות הציונות. לסדרה 26 פרקים העוסקים כל אחד בחפץ אחר – כשליש מהחפצים אכן מוצגים בארכיון הציוני המרכזי, הנמצא באחריות המחלקה. הפרקים המלאים זמינים לצפייה ביוטיוב בלינק הבא בכל עת.